top of page

DİKKAT EKSİKLİĞİ HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU NEDİR?

          Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu olan kişiler, dikkat eksikliği ve aşırı hareketlilik olmak üzere iki temel alanda sorun yaşarlar. Dikkat eksikliği; yaş grubuna oranla bir işe konsantre olmakta daha fazla güçlük çekmek, basit uyaranlarla dikkatin kolayca dağılması, günlük aktiviteleri ve işleri organize etmekte zorlanma, dağınık ve unutkan olmak, sabır gerektiren işlerden kaçınmak gibi sorunlara yol açabilir. Aşırı hareketlilik ise kişinin yaş grubuna oranla daha fazla hareketli ve aceleci olmasıdır. Çocuklarda ellerin ve ayakların sürekli kıpırdanması, oturulması gereken durumlarda sürekli yerinden kalkma, koşturup durma, aşırı konuşma gibi davranışlar görülebilir.

          Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğunda ayrıca dürtüsellik görülebilir. Dürtüsellik, bir davranışın sonuçlarını düşünmeden eyleme geçmek olarak açıklanabilir. Kişide hem dikkat eksikliği hem de hiperaktivite varsa DEHB - bileşik görünüm olarak adlandırılır. Yalnızca dikkat eksikliği ya da yalnızca hiperaktivite ve dürtüselliğin baskın olduğu görünümler de olabilmektedir. 

Kids%20Playing%20Outside_edited.jpg

NEDENİ NEDİR ?

         Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu beyinde yaygın yapısal ve fonksiyonel değişikler görülen nörogelişimsel bir bozukluktur. Birçok genetik ve çevresel faktörün etkileşimi sonucu ortaya çıktığı bilinmektedir. Oluşumunda genetik etkenlerin rolü oldukça belirgindir. Anne babanın yanlış tutumları sonucu ortaya çıkan bir durum değildir.

NE SIKLIKTA GÖRÜLÜR ?

         Çocuklarda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu görülme sıklığı ortalama % 5-10 dur. Erkeklerde kızlardan 3 kat daha fazla görülmektedir. Çocukluk çağının en sık görülen psikiyatrik bozukluğudur.

TANISI NASIL KONUR ?

          Çocuklarda Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanısı Çocuk ve Ergen Psikiyatristi tarafından konur. Herhangi bir test, tetkik ya da görüntüleme yöntemi doğrudan Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu tanısı koydurmaz. Çocuğun kendisi, ailesi ve öğretmenleri tarafından birtakım ölçeklerin doldurulması oldukça yararlıdır. Tanı sürecinde öğretmenlerden alınan bilgiler çok değerlidir. Ayırıcı tanıların yapılmasında çeşitli zeka testleri kullanılabilir. Belirli normlara sahip dikkat testleri de tanıda ve tedavinin izleminde yararlı olmaktadır.

NASIL TEDAVİ EDİLİR ?

          Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu nörogelişimsel bir durum olduğu için tedavisinde ilaç tedavileri en temel rolü oynar. İlaç tedavilerinin ilaç dışı yaklaşımlara üstünlüğü birçok bilimsel çalışma ile kanıtlanmıştır. İlaç dışı tedaviler; ebeveyn eğitimi, davranış tedavileri ve sosyal beceri eğitimi gibi yaklaşımlardır. Bu yaklaşımlar hem evde hem de okulda yaşanan güçlüklerin anlaşılması ve çocuğun gereksinimlerine uygun çözüm becerileri geliştirilmesi açısından çok değerlidir ve her olgunun tedavisinde yer alması önerilmektedir. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu belirtilerinin çok hafif olduğu, evde ve okulda belirgin sorun oluşturmadığı durumlarda ilaç dışı tedaviler tek başına da yarar sağlayabilmektedir. 

bottom of page